ALEXIS ESTABLET 2006, CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE, GRAND TINEL
334.00 DKK
Beskrivelse
The Grand Tinel Estate er frugten af to gamle familier fra Popal Times og var allerede godt kendt i XVIth århundrede; Establet og Jeune. Ordet “Grand Tinel” i XVIth århundrede, betød på latin, en tønde, men også en kælder: i lande af latinsk oprindelse, men også udpeget spisestuen. På nuværende tidspunkt, betyder det den aldrende kælderen.
Allerede under Ludvig den XV´ene, i 1770, ejede Francois Establet en vingård i Chateauneuf Calcenier, kaldet “paverne”. I 1836 købte Alexis Establet mere vinstokke i Escairvins området.
Men det var hans søn, Georges Establet, der har erhvervet parcel i Gardiole i 1846, som stadig udgør hjertet af boet sammen med “Moulin à Vents” tidligere kaldet “Moulin de l’Auro.” Det var dengang Marius Establet der skabte boet efter den »Petite Gardiole” og kommercialiseret hans vine i store fade. Hans søn, født in1906, Charles Establet, fortsatte med at sælge i store fade og begyndte at flaske vin fra Petite Gardiole for sine venner. Født i 1904, Lucien Jeune ejet vinstokke i området kaldet Boubcou og Pied Redon. I 1930 er han transporterede vin, og derefter blev borgmester i Chateauneuf i 25 år. I 1960’erne blev de to godser én, når Christiane Establet og Pierre Elie Jeune gift. The Grand Tinel Estate blev født i 1972. I 1974 begyndte de opførelsen af vingård, med en kapacitet på 4.600 hl, på tre niveauer: kælderen forbeholdt den aldrende kælderen med eg tønder og fustager, stueetagen til vinfremstilling og ankomsten af druerne i kælderen, og første sal til kontorer, ønologiske laboratorium, plus en del af vinfremstillingen kar. Den samme filosofi er blevet begået af Christophe Jeune og hans to søstre Beatrice og Isabelle, med tilføjelse af kontorer, en prøvesmagning værelse, en aftapning system, opbevaring af flasker og et rederi område i 2004-2005.
Meditation, er vel det eneste ord vi behøver at anvende for at beskrive denne herlighed.
Absolut top-Grenache uden dikkedarer. Kun druer fra de bedste parceller, og kun de bedst modnede druer er med i dette blend. Det har givet en vin med så enorm kompleksitet, at det er svært at beskrive den med få ord. Her er alligevel et forsøg:
Medium farve-intensitet. Vinen dufter af kirsebær, kvæde-gelé, sød lakrids og marcipan. Saftig og sødmefuld smag, hvor kirsebær dominerer. Frugtsødmen får modspil af alkoholisk bid, og en ungdommelig tannin, der kræver lidt luft. Vinen vil fint kunne gemmes 5-10 år. Sansynligvis længere. Enormt potentiale.
VURDERINGER:
93 point Robert Parkers Wine Advocate
90-92 point Stephen Tanzers
91 point Wine Spectator
Yderligere information
Alkohol | 15,5% |
---|---|
Høstperiode | Oktober |
Druer | 100% Grenache noir |
Område | Chateauneuf du Pape, Gardiole, denne gamle mark er mere end 100 år gammel |
God til | Kødretter med oksekød, gerne det blodrige kød som file, mørbrad og culotte, vildtretter er også perfekt til denne kraftige men utrolige flot strukturetret vin |
Kultivering | Høst er fuldstændig manuelt, efterfulgt af en systematisk sortering på bord i vingården, inden presning. |
Jordbund | sand-lerjord med grus |
Udbytte | 30 Hl/HA |
Vinifikation | Druerne presses nænsomt, derefter vinificeres en del i trækar, resten i rustfrit stål. Temperaturer overvåges under hele fermenteringen (Peak ved 31 ° C). Omrøring af bærmen 1- 2 gange dagligt under marceration.Fermentering er lang (33 dage) |
Lagring | 18 måneder i egetræsfade for blødgøring af tanniner og få rundhed |
Produktion | 14.000 flasker |
Farve | Medium farve og blank rød |
Duft | Røde bær, lakrids og marcipan |
Smag | Saftig og sødmefuld smag, hvor kirsebær dominerer og greanache druens sødme karrakter træder fint igennem, men bundet godt op i vinens alkohol. Tanninerne er friske men alligevel bløde efter lidt tid i glasset |
Temperatur | 16 – 18 g |