corton-charlemagne-grand-cru-2010-domaine-comte-senard

Corton-Charlemagne Grand Cru 2010 Domaine Comte Senard

Beskrivelse

Corton-Charlemagne er sammen med Le Montrachet, Chevalier-Montrachet og Bâtard-Montrachet nok den største hvide Grand Cru vin i Bourgogne – og dermed måske i hele verden!

AOC Corton-Charlemagne ligger i den nordligste del af Côte de Beaune på Corton-højen delt mellem de to landsbyer Aloxe-Corton og Pernand-Vergelesses. Marken er ikke helt lille og dækker over i alt omkring 56 hektar. I alt produceres der omkring 300.000 flasker årligt og det gør også at priserne ikke er helt så vilde som eksempelvis vinene fra Le Montrachet, som kun er på 8 hektar. Det kommer os vinnydere til gode og betyder at vi allernådigst ‘kan få lov’ at nyde en af verdens største hvidvine uden at skulle pantsætte bilen.

Vinstokkene vokser i en meget fattig jord på toppen af Corton-højen, hvilket er med til at give vinene en udpræget mineralsk karakter med masser af syre og balance.

Corton-Charlemagne er en vin, der kan være svær at smage og bedømme, når den er ung, fordi den er meget lukket. Den er som en stor blok, der ikke vil åbne sig. Det er nødvendigt med tålmodighed. Man skal bedømme en ung Corton-Charlemagne på smagen, på kroppen, på eftersmagen, på balancen, der er ingen aromaer, der gør den charmerende som ung. Men efter 3-4 år begynder der pludselig at ske noget, og den åbner sig med dufte af ristede mandler og efter 5-6 år får den en mere smøragtig fedme. Corton-Charlemagne er powerfuld, rig på smag og aroma, fyldig, kraftig og mineralsk. Smagsnoterne er intense, florale, frugtige og koncentrerede.

Hvidvinene fra Corton-Charlemagne har et enormt lagringspotentiale og opbevares den korrekt vil den kunne leve 20 år eller længere. Corton-Charlemagne er notorisk for sin langsomme udvikling og vil man have det fulde udbytte af denne Grand Cru nærmer vi os 10 år, nogle gange mere, før vinen er på sit højeste.

Domaine Comte Senard ejer et mikroskopisk parcel på den mytiske mark og deres årlige produktion er på blot 600 flasker. Derfor er det naturligt nok stærkt begrænset hvad vi kan få lov at købe her til Danmark – selvom vi har handlet med dem i mere end 30 år og besøger dem hvert år på vores årligt høstrejse. Comte Senard lagrer deres Corton-Charlemagne på 350 liters egetræsfade i 12-18 måneder

Da Corton-Charlemagne er en af de mest intense og majestætiske vine i hele Bourgogne kræver den naturligvis også mad til af samme format. Den er perfekt til retter med fed fisk, lyst fjerkræ, skaldyr, østers eller faste oste. Men du kan også drikke den uden mad og så ellers bare give dig hen til denne ypperlige vinoplevelse.